Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jsem hrdy na Radeckeho, Frantiska Josefa I., Karla I., Rakousko-Uhersko, moji rodnou Moravu, kterou Viden respektovala a podporovala! Kdyz se posunu o sto let dopredu, co vidim? Morava zlikvidovana ceskymi politickymi elitami, disrespekt, pocestovani celeho statu, korupce, nizka nakupni sila, podprumerne postaveni v Evrope. Kdyz lide nedokazi konstruktivne zhodnotit historii a situaci ve ktere tento stat je, zaslouzi si vse co maji.

1 0
možnosti
Foto

Tak s těma politikama pozor. :-) Většina vrcholných politiků v Praze pochází z Moravy.

;-D

0 0
možnosti

Dokážu pochopit Vaše nadšení pro maršála Radeckého. Ale už v této souvislosti poněkud nechápu slova ve Vašem posledním odstavci. Proč bychom kvůli maršálu Radeckému měli "odhodil Bílou Horu, Lipany, Mnichov, rok 1968 a další události z dějin"? Myslíte si snad, že dějiny se dají nějak "odhodit"?

Píšete, že bychom měli "zapomenout na domnělé i skutečné křivdy" a znovu postavit pomník maršálu Radeckému. Na dějiny chcete zapomínat a odhazovat je, ale zároveň chcete křísit památku na rakouského maršála? Nemáte pocit, že si protiřečíte?

0 0
možnosti
Foto

S tím odhozením je to myšleno tak, že kdykoliv se cokoliv řeší, vždycky je tady nějaký "stín" z minulosti.

0 0
možnosti
Foto

Nebyl to ani maršál, jen maršálek. A kdybych ho potkal, řeknu mu: "Ty tajtrdlíku!ůů"

0 2
možnosti

Prázdný sud zaduněl ................

Česky(špatný překlad polní maršálek/ jinak General-Feldmarschall-Lieutenant byla rakouská hodnost odpovídající dvouhvězdičkovému generálu. A hodnost maršála měl také - rakouskou z roku 1936 (Feldmarschall) a ruskou z roku 1848 (Geněral-feľdmaršal).

0 0
možnosti

To je asi nějaká specialita Čechů, opovrhovat význačnými osobnostmi českých dějin. Podobně se zachovali komunisté k českým hrdinům z RAF jenom proto, že proti stejnému nepříteli nebojovali na té správné straně.

5 0
možnosti

Radecký nebyl význačnou osobností českých dějin. Byl to Čech, který významně pomohl Vídni.

Nic více, nic méně.

0 2
možnosti

Nevidím jediný důvod k tomu, abych oslavoval někoho, kdo bojoval proti Italům, kteří nechtěli nic jiného než být pány ve vlastní zemi.

Můžete říci, že to byl rozkaz a o rozkazech voják nediskutuje.

Já ho také neoznačuji za zločince, ale opakuji, že to sice není zločin, avšak ani důvod k oslavě.

Nám se také nelíbilo, když na české, moravské a slovenské půdě byli po roce 1968 aktivní sovětští generálové, kteří to též dostali rozkazem. Za vyslovené zločince je po právní stránce považovat nelze, ale kladné osoby zasluhující si pochvalu před historií prostě nejsou.

0 6
možnosti

M55i53l87a62n 74B48í42l59e68k

19. 1. 2017 10:44

To bychom ovšem museli odstranit pomníky všech politiků/vojáků, protože u každého z nich se najde někdo, koho svou činností poškodili:-)

Pražský pomník Radeckého patří k nejhezčím pomníkům, zasloužil by si obnovení.

7 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS