Diskuse

Doba temna?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R67a35d52e15k 35J75a61r42o60š

19. 1. 2017 14:46

Článek je, s prominutím, neskutečný až úsměvný "maglajs" pravdivých, polopravdivých, nepravdivých i doslova mystifikačních tvrzení, začasté svědčící o tom, že autor má jen velmi povrchní znalosti o dané pobělohorské době. Argumentovat např. českým Národním divadlem a muzeem, které vznikly až více než 250 let po Bílé hoře - No, páni... ;-D

Jinak, ohledně těch údajných "kmánů" pánů, kdož byli popraveni na Staroměstském náměstí: 3 byli z vyšší šlechty, 7 rytířů (nižší šlechta) a ostatní povětšinou erbovní měšťané, což byl titul (na úrovni šlechtice) udělovaný panovníkem význačným měšťanským rodům společně s erbem i přídomkem (predikátem).

Takže žádná poprava "kmánů", ale opravdu pánů...

0 0
možnosti

A ještě jedna věcná chyba: Zdaleka ne všichni popravení byli členové direktoria.

0 0
možnosti

Věcná chyba: Popravených členů nižšího šlechtického stavu, tedy rytířů, nebylo šest, nýbrž sedm.

0 0
možnosti

Kašpar Kaplíř ze Sulevic, Prokop Dvořecký z Olbramovic, Fridrich z Bílé, Jindřich Ota z Losu, Diviš Černín z Chudenic, jediný katolík mezi popravenými, Vilém Konecchlumský z Konecchlumí a Bohuslav z Michalovic.

0 0
možnosti

J38a33r29a 70R23a38n27k

18. 1. 2017 22:36

DikyR^ Vlastne jsem se zacala ucit skutecne ceske dejiny po 68. v knihovnach ve Svycarsku a pozdeji v Kanade, nic vylhaneho v nich byt nesmelo.

0 4
možnosti

Ovšem také Váš pohled na takzvanou "dobu temna" je značně zkreslený. Faktem je, že bitva na Bílé hoře byla začátkem a zároveň vyvrcholením nepochopitelného ústupu z pozic, které byly ve všech směrech výhodnější, než měli katolíci.

Následky nástupu Habsburků na český trůn byly děsivější, než si kdo dokázal představit.

Fanatický katolík Ferdinand II. zavedl dědičné nástupnictví českého trůnu i po přeslici, čímž ustanovil toto nástupnictví navždy. Nejenže popravil 27 vůdců stavovského odboje, popraveny byly stovky českých protestantských šlechticů ve všech zemích Koruny české a tisíce obyčejných poddaných. Císař vyvlastnil neuvěřitelných 75 procent české půdy, kterou rozděluje cizí katolické šlechtě jako úplatek za loajalitu. Němčinu zavádí jako jediný úřední jazyk. Katolictví je uzákoněno vedle trpěného židovství jako jediné povolené náboženství - a to prosím v zemi, kde 90 % obyvatelstva nebyli katolíci. Ferdinand demonstrativně rozstříhal nůžkami Rudolfův majestát, který zaručoval náboženskou svobodu. Dvě stě padesát tisíc protestantů je nuceno odejít do exilu, jejich majetek je zabaven. Je mezi nimi i Jan Amos Komenský. Ferdinand II. ve svém katolickém zápalu se dokonce rozhodl zrušit náboženské smíry v celé Evropě, čímž proti sobě poštval nejen protestantské Švédy, ale i katolické Francouze. Nejvyšší správní úřad zemí Koruny české se stěhuje do Vídně. Hodnostáři katolické církve jsou mocensky nadřazeni nad členy zemského sněmu, nad šlechtu i nad města. Vládnou všemu.

Za pouhé držení Kralické Bible jsou vyhlášeny těžké tělesné tresty. Rekatolizace v žádném případě neprobíhá nenásilně, ale naopak - pod hrozbami drakonických trestů a konfiskací. Všechny nekatolické kostely jsou zrušeny a jejich duchovní vyhnáni. Neobejde se to bez krvavého násilí i v nejzapadlejších vesnicích.

Dokonce ještě Dobrovský zpočátku zkoumal češtinu jako "mrtvý jazyk Evropy". Jen neuvěřitelná schopnost českého živlu povstat z popela tento osud změnila.

6 1
možnosti

Jezuitů přišlo do Čech 12. Založili kolej zvanou Klementinum a tam vyučovali. Klementinum mělo po čase vyšší úroveň než Karlova univerzita, ze které po Kutnohorském dekretu a husitských válkách zbyla jen filozofická fakulta. Ferdinand proto nařídil spojit obě školy, čímž opět vznikla univerzita se 4 fakultami. A nazývala se Karlo-Ferdinandova univerzita.

Na Moravu přišlo 5 jezuitů, založili lyceum v Olomouci.

2 0
možnosti