Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Byl zabit ozbrojený okupant v uniformě, který aktivně organizoval vraždění a likvidaci civilního obyvatelstva ! To Heydrich byl vrah a atentátník.

Označovat likvidaci Heydricha za atentát je zavádějící. Byl to akt sebeobrany.

2 0
možnosti

Souhlasím! A právě proto mě dost rozčiluje, když česká media při připomínání této události používají zavedené klišé: "parašutisti spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha". Myslím si, že např. "hrdinové českého odboje Jan Kubiš a Jozef Gabčík provedli likvidaci Heydricha" by bylo mnohem vhodnější. Setkávám se totiž s tím, že zatímco mnozí Češi neznají ani křestní jména parašutistů, toho "Reinharda" si media vždycky vychutnávají.

0 0
možnosti

P40e18t16r 26L97a55n77g40e43r

27. 5. 2017 19:46

Kdybych ráno nečetl článek na zdejším serveru, pochválil bych vás. Takhle je to víceméně opsáno. Viz odkaz: http://zpravy.idnes.cz/heydrich-atentat-75-let-1942-valka-okupace-nacismus-protektorat-kubis-gabcik-anthropoid-ga3-/domaci.aspx?c=A170524_145122_domaci_jw

.

Jinak v dnešní době už většina lidí ocenuje čin Gabčíka s Kubišem jako záslužný a chápe jeho historickou důležitost. Odpůrců je jen minoritní počet a není třeba se tím zabývat.

.

Co se týče pojmu atentát, tak "atentát" je v pořádku. Je to útok na život politicky významné osoby, což ve zmíněném případě je splněno. Nevidím důvod používat slovo likvidace.

1 0
možnosti

P41e27t72r 18L63a16n32g56e75r

27. 5. 2017 19:47

viz kolega Kraus níž. Lépe než spáchali, je provedli atentát.

0 0
možnosti
Foto

Máte pravdu. Neměli bychom říkat, že parašutisté spáchali atentát, ale že parašutisté provedli atentát.

2 0
možnosti
Foto

Spíše dopadli vraha nebo zlikvidovali ozbrojeného okupanta v uniformě.

1 0
možnosti

R90a16d16e28k 84J33a41r84o68š

27. 5. 2017 18:12

Jedna málo známá zajímavost:

Po atentátu na Heydricha měl Hitler zprvu úmysl nesmírně krvavou odvetu (údajně přemýšlel i o popravě každého desátého Čecha, případně o podobné krvavé lázni jaká tehdy probíhala v Polsku). Tento úmysl kupodivu zvrátil K.H.Frank, který si dost složitě (přes odpor Himmlera) vymohl osobní přijetí u Hitlera a od tohoto úmyslu ho odradil - chtěl tak ukázat svůj státnický talent a získat post říšského protektora.

V konečném součtu tak byly ty represe mnohem menší (byť stály životy tisíců našich občanů včetně obyvatel Lidic) a K.H.Frank tím paradoxně zabránil zřejmě až stovkám tisíc dalších obětí.

Myslím, že na tuto skutečnost poukázal u soudu s K.H.Frankem i jeho advokát ex offo Kamil Resler, který Franka velmi profesionálně obhajoval. Národní soud to však nevzal v potaz a v tehdejší napjaté době asi ani nemohl...

3 0
možnosti

inhard Tristan Eugen Heydrich (7. března 1904 Halle an der Saale – 4. června 1942 Praha) byl prominentní nacista, blízký spolupracovník Heinricha Himmlera, SS-Obergruppenführer a generál policie, šéf Hlavního úřadu říšské bezpečnosti (RSHA) a Bezpečnostní služby (SD), prezident Interpolu v letech 1940–1942, v letech 1941–1942 zastupující říšský protektor Protektorátu Čechy a Morava. Podílel se na perzekuci Židů a posléze se stal jedním z hlavních organizátorů holocaustu. Předsedal konferenci ve Wannsee, která uvedla do praxe tzv. Konečné řešení židovské otázky. Jako zastupující říšský protektor využíval politiku cukru a biče – sociální výhody dělníkům pracujícím pro potřeby Třetí Říše a zároveň brutální perzekuci vůči neloajálním a nepřátelům. Českoslovenští výsadkáři vyslaní z Anglie v rámci operace Anthropoid na něj provedli 27. května 1942 atentát, na jehož následky o osm dní později zemřel. V odplatě za jeho smrt zavedli nacisté krutá opatření známá jako heydrichiáda a povraždili několik tisíc obyvatel Protektorátu. Na jeho „počest“ byla nazvána operace Reinhard, která prakticky vyhladila židovské obyvatelstvo Polska.

4 0
možnosti
Foto

JosefeR^

jeho tajné projevy, co s námi za plán... a jasno mají všichni... ano cukr a bič ,apokud nezabere cukr. jeho slovy..rovnou ke zdi

1 0
možnosti

Heydrich nebyla "vojenska osoba". Heydrich nebyl nikdy clenem jakekoliv slozky Wehrmachtu. Byl clenem policejnich slozek at uz Gestapa nebo SD,u SS byl jen u Algemeine,nikdy nebyl u Waffen SS.

1 3
možnosti
Foto

Heydrich coby protrektor byl nejvýše postavená osoba říšké moci(!) v protektorátu, ergo v době válečného konfliktu!A navíc ,,konstruktérem" ,,konečných řešení židovské i české otázky"!!V hierarchii III. říše pak i jednou z nejdůležitějších person oné doby! Z pohledu jak vojenského, tak i politickostrategického pak asi není proč rozporovat, proč právě on byl určen jako cíl ! Vaše ,,sice byl esesák, ale jenom jako" je na úrovni, že lecjaký kom byl kom byl sice kom, ale jenom ,,jako"Rv

6 0
možnosti
Foto

hlavně za ten závěr R^

4 0
možnosti

Perfektní. Není co dodat,karma.

5 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS