Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Doba temna?

Můj pohled na dobu po roce 1620. Tak trochu i na Tovaryšstvo Ježíšovo, konkrétně Koniáše. Jirásek ani Havlíček by z toho asi radost neměli.

Také si pamatujete schizofrenní situace na základní škole? Nejprve v hodině dějepisu žák slyší, že po bitvě na Bílé Hoře nastala doba útlaku českého živlu, poněmčování, útrap a ústrků. No, a potom jde na hodinu českého jazyka a dozvídá se, že v (podle dějepisu) období největšího útlaku a germanizace vznikají literární a hudební perly českého umění, že jde o zlatou éru rozvoje českého jazyka. Dobu, kdy kvete české umění, vznikají národní spolky, staví se Národní muzeum i divadlo. Jak je to tedy možné?

Podle mne se jedná o jeden z důsledků prezentace bitvy na Bílé Hoře a následného vývoje celé společnosti. Včetně popravy českých vůdců rebelie. Ano rebelie. Celé naše Stavovské povstání vedla skupinka osob za nezájmu společnosti. Zaštiťovali se vzletnými slovy o Českém království, ale sami mluvili německy. Mluvili o náboženské svobodě, ale sami určovali svým poddaným, jak se mají modlit a ke kterému Bohu. Mluvili o obětech, ale sami seděli v Praze a většinou nehodlali obětovat ani Tolar ze svého. A slavně tragická bitva? Řada omylů, dodnes papouškovaných a tím se stávajícími pravdou. Předně - zpočátku nešlo o bitvu, ale pouhou šarvátku. Když to tak nějak přerostlo, část stavovského vojska odmítla bojovat, protože jim byl dlužen žold. Nešlo ani zdaleka o nějakým způsobem národní armádu. Šlo o žoldnéře, kteří bojovali jako profesionálové.Po bitvě byl Ferdinand II. překvapen vývojem událostí. Jeho katolické armády byly unavené a hladové, oproti tomu se blížil spojenec vzbouřenců Bethlen Gábor s Uherskými oddíly. Navíc se bitva odehrála před opevněnou Prahou. Pravda, hradby byly poněkud zchátralé, ale katolická vojska nedisponovala obléhací technikou. A ani zásobami na blížící se zimu. Pražští měšťané a Židé ihned po bitvě nabídli panovníkovi finanční obnos, umožňující pokračování v boji. Proto je útěk krále Friedricha Falckého překvapením. Stejně jako vzdání se Direktoria na milost a nemilost vítězi. Kolem bitvy je ale další řada tradovaných nepřesností. Například Moravský pluk Šlikův. Jindřich Šlik byl profesionální válečník. A proto nebyl na rozdíl od svého strýce Jáchyma Ondřeje souzen a odsouzen, ale byl přijat po konvertování ke katolicismu do císařského vojska jako důstojník a později generál. Moravané v jeho pluku byli lancknechti naverbovaní v Sasku a Duryňsku, tedy Němci. Moravany byli nazváni, protože jeho zřízení a naverbování zaplatily stavy na Moravě. A vzhledem k tomu, že se v roce 1621 u Kroměříže důstojníci tohoto pluku jménem mužstva domáhali dlužného žoldu, těžko obstojí tvrzení, že padli do posledního muže.

Poprava dvacetisedmi členů direktoria - 21. června 1621. Úmyslně nepíši českých pánů, ale členů direktoria. Direktorium byla jakási vláda o třiceti členech - deset členů za panský, vladycký a měšťanský stav. Pánové byli mezi poravenými pouze tři - Jáchym Ondřej Šlik, Václav Budovec z Budova a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic. Popravených šlechticů nižšího stavu bylo šest a zbytek byli měšťané. Popravených mělo původně být 29. Ale jeden - Martin Frauwein z Podolí  spáchal ve vězení sebevraždu a Janu Theodoru Sixtovi byl trest těsně před jeho popravou změněn. Mimochodem Karel I. z Lichtensteinu navrhoval panovníkovi 39 rozsudků smrti z jedenašedesáti zatčených osob.

Dočítáme se, jaká to byla tragédie pro Čechy a český jazyk. Pravda je ale taková, že horní vrstvy mluvily německy už za Přemyslovců. Natožpak za Jagellonců nebo Habsburků. A prostí lidé mluvili česky po Bílé Hoře stejně jako před ní.

Dalším oblíbeným tématem je působení Tovaryšstva Ježíšova - jezuitů. Ano, po bitvě na Bílé Hoře mu byla svěřena rekatolizace. Ale rekatolizace prováděná výukou a ne násilím. Všichni známe pátera Matěje Antonína Koniáše - známého to paliče knih. Pravda je taková, že z jím zabavených 30.000 knih jich bylo teatrálně spáleno jen několik. Zbytek byl pečlivě uložen v biskupském archívu. A většina jich byla po "opravě" vrácena majitelům. Oprava spočívala v odstranění nebo úpravě závadného textu. A za knihy zabavené zcela, byla Koniášem poskytována náhrada v podobě "nezávadné" literatury. Porovnejme si to s Kalvínem v Ženevě nebo obrazoborectvím protestantů za vlády Friedricha Falckého. Ale známe i jiné jezuity - Josefa Dobrovského, Bohuslava Balbína, Martina Středu, Jakuba Kresu a další. Ano tito zastánci a mnohdy tvořitelé českého jazyka byli jezuity. A jezuitským žákem byl každý student Univerzity Karlovy. Nechci tvrdit, že působení Jezuitů bylo jen kladné. Ale démonizovat je za každou cenu asi také není záhodno.

Takže rozvoj české literatury v osmnáctém a devatenáctém století, stejně jako rozmach umění jako takového není v Evropě nic ojedinělého. Stejně jako rozmach národního a národnostního cítění. Ten také není českou specialitou. Je to fenomén, který tehdy zasáhl celou Evropu.

Defakto se jednalo o protichůdný stav, než který zažíváme dnes. To, že se dnes Evropa unifikuje, je věc jiná. Podle mého názoru to nebude trvat dlouho a proběhne cosi, jako druhé národní obrození. Ale to už by byla jiná kapitola. A jak to dopadne s Evropou nechci ani domýšlet.

Ale abych tu germanizaci a dobu temna nějak shrnul, použiji cizí myšlenku. Jak mi totiž řekl jeden moudrý muž - Národní divadlo v ilegalitě nepostavíte. 

Autor: Miroslav Palfi | středa 18.1.2017 20:30 | karma článku: 23,07 | přečteno: 710x
  • Další články autora

Miroslav Palfi

V Jáchymově o turisty nestojí?

Šestého července to byl jeden rok od zápisu Jáchymova na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Co se tedy změnilo? A jak si to město připomnělo? A stojí vůbec o slávu a turisty?

2.8.2020 v 22:31 | Karma: 25,52 | Přečteno: 1123x | Diskuse| Cestování

Miroslav Palfi

Klínovec? A co s ním?

Malé zamyšlení o nejvyšším vrcholu Krušných hor a hlavně o jeho dominantě - horském hotelu. I když dominantou třeba už dlouho nebude.

19.7.2019 v 1:57 | Karma: 19,65 | Přečteno: 603x | Diskuse| Osobní

Miroslav Palfi

Proč?

Když hledáte odpovědi a najdete jen další otázky. Proč stát na jednom místě vykoupí budovy a pozemky na území bývalého tábora a jinde hraje mrtvého brouka? Proč si nepřipomínáme mrtvé z uranového pekla?

1.2.2019 v 20:10 | Karma: 23,54 | Přečteno: 465x | Diskuse| Osobní

Miroslav Palfi

Jak vidím oslavy 28. října

Tanečky kolem udělování státních vyznamenání, pozvánek na slavnostní ceremoniál a silácká prohlášení z obou stran mi přijdou nedůstojná okamžiku.

26.10.2018 v 12:58 | Karma: 14,19 | Přečteno: 329x | Diskuse| Politika

Miroslav Palfi

Atentát nebo likvidace?

Při dnešním výročí atentátu na Heydricha bych rád podotkl několik věcí. Ne o samotném atentátu, ale spíše o tom, co se o něm traduje.

27.5.2017 v 11:17 | Karma: 32,73 | Přečteno: 1342x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 823x
Strážník Městské policie, autor stránek palfi.cz. Otec krásné dcery, manžel krásné ženy. Zde jsou mé názory. Můžou být špatné a můžou se změnit. Změnit diskuzí a argumenty, ne proto, že se někomu nelíbí.

 

Seznam rubrik